maanantai 29. heinäkuuta 2013

Pioniunikkoja


Ostan joka vuosi pari siemenpussia suoraan maahan kylvettäviä yksivuotisia kukkia. Sillä tavalla saa helposti lisää näyttävyyttä puutarhaan. Siemenet kylvän kukkapenkkien tyhjiin kohtiin, jossa ne saavat rauhassa kasvaa. Itämisvaiheessa niitä täytyy tietenkin muistaa kastella. 

Tänä vuonna siemenkokeilussa olivat  pioniunikot ja punakosmoskukat. Olen yleensä harmitellut sitä, että suorakylvönä kylvetyt kukat ehtivät kukkimisvaiheeseen vasta myöhään loppukesästä. Pioniunikot olivat tässä mielessä iloinen yllätys. Ne ovat kukkineet jo parin viikon ajan kun taas punakosmoskukkien kukinta antaa vielä odottaa itseään.


Pioniunikot ovatkin olleet erittäin positiivinen kokeilu. Kylvin siemenet talon sisäänkäynnin viereen jaloruusujen joukkoon. Itämisvaihe oli hidas ja ajattelin, ettei siemenistä tule mitään mutta kun taimet pääsivät kasvun alkuun, ne venähtivätkin nopeasti pitkiksi. 

Yksittäiset kukat kukkivat hyvin lyhyen ajan, noin parin päivän ajan mutta uusia kukkia tulee jatkuvasti lisää. Siemenpussissa ei mielestäni lukenut että kyseessä on lajitelma eri väreistä ja lajikkeista ja olin aivan yllättynyt pioniunikkojen moninaisuudesta. Värejä ja muotoja on useita. Joka päivä menen innolla katsomaan, millaisia lajikkeita on kukassa.

Siemenpussin päällä oli kuva tällaisesta pioniunikosta ja luulin, että kaikki olisivat samanlaisia. Kukka on suuri, kerrottu ja pallomainen aivan kuten pionillakin.
Tämä kaksivärinen lajike on aivan ihastuttava. Kukka ei ole pallomainen mutta kuitenkin jonkin verran kerrottu.

Joukossa on myös tällaisia yksinkertaisempia lajikkeita. Terälehtiä on vain neljä ja ne ovat sulkamaisia, repaleisen näköisiä.


Joukkoon mahtui myös tällaisia perinteistä unikkoa muistuttavia lajikkeita. Muistuttavat hieman idänunikkoa mutta ovat kooltaan pienempiä.Olen niin ihastunut näihin kukkiin ja aion huolehtia siitä, että näitä tulee olemaan pihassani jokaisena kesänä tästä eteenpäin. Tällasta näyttävyyttä ei voisi enää tämän helpommin ja edullisemmin saavuttaa.

Aurinkoisia päiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti