lauantai 10. elokuuta 2013

Liljoja

 Ruusujen ja pionien lisäksi liljat ovat mielestäni kauneimpia kukkia. Omassa puutarhassani on useita lilja-lajikkeita ja hommaan uusia sipuleita vuosittain. Olen asunut talossani nyt viisi vuotta ja tämä vuosi oli ensimmäinen, jolloin liljapukin toukat tekivät tuhojaan. Yritin niitä ällötyksiä tappaa mutta liljojen kukinta jäi tänä kesänä heikommaksi kuin yleensä.

Varjoliljat ovat kesän ensimmäisiä kukkivia liljojani. En sanoisi niiden olevan kovin näyttäviä mutta niille on oma paikkansa puutarhan varjoisien alueiden värittäjinä.
Nämä pirteän oranssit liljat ovat myös aikaista lajiketta ja kukkivat suurinpiirtein samaan aikaan varjoliljojen kanssa kesä-heinäkuun vaihteessa.
Nämä pienet liljat ovat suosikkejani. Niiden väri on ihanan hempeä. Sävyt ovat kirkkaimmillaan kukinnan alettua mutta vaalenevat päivien aikana. Kyseinen lilja on  matalakasvuinen. Sen varsi on vain n 20 cm pitkä.
Nämä puhtaan lumenvalkoiset liljat taisivat tulla viime vuonna Viherpeukaloiden tilauksen kaupanpäällisiksi. Liljakukot tekivät tuhojaan eikä näistä liljoista kukkinut kuin pari vartta tänä kesänä.
Tässä on erittäin näyttävä lajike. Kukkavarsi on erittäin pitkä ja kukinnot suuria. Kaikessa yksinkertaisuudessaan todella kaunis lajike. Kukinnan alkaessa kukassa näkyy vihreän sävyjä mutta päivien ainana kukka vaalenee luonnonvalkoiseksi.


Tämäkin on näyttävä, pitkävartinen ja suurikukkainen lajike. Väri on kellertävän luonnovalkoinen. Yleensä nämä ovat kukkineet erittäin runsaasti mutta liljakukot iskivät myös näihin.

Vielä parhaillaan kukkivat nämä myöhäiset ihanuudet. Nämä ovat myös tulleet joskus Viherpeukaloiden paketin mukana. Muistaakseni oli nimeltään "Loppypop" mutta en ole varma. Suloiset, kirkkaanväriset kukat. Varsi on aika lyhyt. Kiva väriläiskä puutarhassa nyt kun monen muut kukan kukinta alkaa olla jo ohitse.

Löytyy minulta tietenkin myös tiikerililjoja, näitä myöhäisen kesän kukkijoita. Ne ovat juuri aloittaneet kukintansa. Ne eivät ole suosikkejani mutta kuuluvat vanhan puutarhan perinnekukkien joukkoon.
Lopuksi terveiset sisiliskon poikasilta, jotka viipeltävät pitkin ulkorappujamme aurinkoisina päivinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti