maanantai 18. toukokuuta 2015

Pitkän hiljaiselon jälkeen

Pahoittelut luvattoman pitkästä hiljaiselosta. Meillä on ollut oikea mullistusten syksy ja kevät. Pihamaallamme on kaivettu kaivureilla ja paljon on muuttunut. Siksi tänä keväänä ei ole ollut aikaa suunnittelulle, haaveilulle ja kirjoittamiselle vaan on ollut toteuttamisen ja tekemisen aika. Alkuvuodesta minulta ilmestyi myös esikoistietokirjani Amerikanraudan lumo, jonka parissa viime vuoden loppu ja talvi meni intensiivisesti. Mutta siis asiaan, mitä meidän puutarhassamme onkaan  tapahtunut...

Viime syksynä pihaan tulivat maakaapelointimiehet ja kaivoivat kukkaistutukseni ympäri ja teloivat rakasta perheomenapuutani. Reklamaatiostani huolimatta, mitään korvauksia en ole saanut.Kyllä minua hirvitti kun näin, millaiseen kuntoon he puutarhani jättivät lähtiessään. Tuossa vaiheessa en vielä tiennyt suuremmista mullistuksista, joita oli tulossa.
 
Loppuvuodesta saimme rakennusluvan kahden auton tallia varten, josta mieheni on haaveillut jo vuosia. Tallin rakentaminen tarkoitti myös muutoksia puutarhaamme. Autotallin edustalle tulisi laaja sora-alue, joka toimisi parkkialueena. Minulla ei ollut mitään muutosta vastaan, koska suurin osa tuosta maa-alueesta on ollut hoitamatonta aluetta. Mutta jouduin luopumaan silti paljosta. Minulta lähti marjapensaat, vadelmat, raparperit, riippuhernepuu, talviomenapuu, pensaita, pari suurta tuijaa ja pari istutusaluetta. Syksyllä pelastin osan perennoista ja siirtelin niitä muihin kukkapenkkeihin, joten istutusalueista luopuminen ei ollut ongelma mutta marjapensaita hieman harmittelen. Täytynee istuttaa uusia menetettyjen tilalle.Tässä siis syy, etten ole ehtinyt oikein perehtyä blogin pariin. Tällä hetkellä alkaa jo hieman helpottaa. Autotallista puuttuu enää peltikate ja maalaus on jo aloitettu. Puutarhatöitä on tehty samanaikaisesti rakennustöiden aikaan, jotta kaikki valmistuisi samanaikaisesti. Vaikka olen joutunut luopumaan joistakin kasveista ja puista, mielestäni puutarhamme on tällä hetkellä viimeistellymmän näköinen kuin ennen ja mikä tärkeintä, helppohoitoisempi.Olen kaikin puolin tyytyväinen muutoksiin.Tapamme mukaan kierrätystavaraa olemme käyttäneet hyödyksi puutarhan muutostöissä mahdollisuuksiemme mukaan. Olemme tehneet mm. polkuja, reunustuksia ja uusia istutusalueita. 
Luonnollisesti olen tehnyt kaikki muutkin keväthommat näiden ylimääräisten lisäksi. Hyötykasveja kasvaa ja uusia kokeiluja on jälleen vaikka viime syksynä päätin, etten enää ikinä kokeile mitään uutta. Hah! Sekosin jälleen siemenostoksilla. Myös kesäkukkien taimet kasvavat kovaa vaihtia verannan ikkunalla. Pihalla istutuslaatikossa ovat ensimmäiset siemenet jo itäneet. Nyt odottelen omenapuiden kukkaloistoa ja tänään makasin ensimmäistä kertaa hetken riippukeinussa. Muun muassa tästä kaikesta lupaan kirjoittaa nyt säännöllisesti pitkin kesää.

Ihanaa kesän odotusta!

 

2 kommenttia:

  1. Harmillista, että jouduit luopumaan marjapensaista. Joko olet löytänyt uudet paikat niille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole vielä ehtinyt miettiä uusia istutuksia kun tämä kesä on mennyt pitkälti noiden välttämättömien piharakenteiden parissa. Yritän ehtiä päivittää lähiaikoina, mitä kaikkea pihassamme on nyt muuttunut. :) Äitini onneksi lupasi, että voin kerätä hänen marjapensaistaan herukoita niin paljon kuin haluan.

      Poista