keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kesä on täällä!

Maahumala on mielestäni sievä ja hyödyllinen maanpeitekasvi, vaikka jotkut pitävätkin sitä puutarhan rikkakasvina. Meidän rehevässä puutarhassa se saa kasvaa. Se on myös maukas yrtti.
Mielestäni kesä on silloin virallisesti tullut, kun pihalta alkaa saada satoa. Olin alkuviikon kuumeessa ja parantelin flunssaani juomalla runsaasti hunajalla makeutettua yrttiteetä. Yrttiteen aineet löytyivät omasta pihasta: nokkosta, voikukan kukintoja, mustaherukan lehtiä ja minttua. Sen lisäksi käytin runsaasti ravinteikkaita villivihanneksia ruuissani. Flunssa parani ennätysajassa. Astman vuoksi en yleensä parane nopeasti mutta nyt olen parin päivän kuumeilun jälkeen jälleen hyvässä vedossa. 

Tänään rikkaruohot saivat kyytiä kukkapenkeistä. Ne olivat lämpimien ilmojen ja sateiden ansiosta alkaneet rehottaa oikein kunnolla. Tein tänään myös tämän kesän ensimmäisen raparperikiisselin. Puutarha on nyt oikein hyvässä kasvussa. Omenapuut kukkivat aivan kohta ja huomasin, että toisessa  kirsikkapuussanikin on nyt ensimmäistä kertaa kukkanuppuja. Ensimmäiset tulppaanit kukkivat ja narsissit myös.


Pieniä esikkoja on siellä täällä. Kukkapenkeissä kasvaa myös hauskoja esikkohybridejä, jotka ovat risteytyneet aivan itsestään. Niiden kukat ovat pitkien varsien päässä kuten kevätesikolla mutta värit ovat epätavanomaisia ja kukinnot suurempia, joten kevätesikot ovat ilmeisesti risteytyneet vaaleanpunaisten kääpiöesikoiden kanssa. Luonto on ihanan yllätyksellinen. Nyt aionkin siirtää hienot hybridit edustavammalle kasvupaikalle.

Pienet kääpiöesikot kukkivat ruusupensaan juurella.
Risteytyneillä esikoilla on kääpiöesikon kukat pitkän varren päässä. Lehden ovat suuria ja reheviä.
Risteytyneiden esikoiden värimuunnelmia.
 
 
                         
                             Aurinkoista kesän alkua! 

2 kommenttia:

  1. Minä myös pidän maahumalasta. Se on kaunis myös amppellissa varjoisassa- ja puolivarjoisassa paikassa. Sitä kun meidänki pihassa riittää niin laitan sitä amppelleihin kesäkukkien kanssa ja mutaman ihan pelkästään yksin. Kasvaa mahtavan kokoiseksi puskaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole tullut mieleeni laittaa maahumalaa amppeleihin. On varmasti kaunis myös niin. Kiitos vinkistä!

      Poista