perjantai 13. syyskuuta 2013

Syksyn kukkia

Auringonkukkia tuli tänä vuonna aivan vahingossa. Viime kevättalven liukkailla olin viemässä auringonkukan siemeniä lintulaudalle ja liukastuin. Siemenet lensivät sinne tänne ja tässä tulos: kauniita auringonkukkia syksyn piristyksenä.

Minun lisäkseni auringonkukista ovat nauttineet kimalaiset ja kärpäset, jotka ovat ryömineet kukissa aamusta iltaan  kuin huumaantuneina.

Tällä hetkellä osa auringonkukista näyttää jo tältä mutta nyt on talitiaisten vuoro saada osansa auringonkukista.
Omenasadosta tuli tänä vuonna erittäin runsas ja yllättävän terve. Muumiotautia on vain vähän eikä omenissa ole edes "rupia".

Innostuin tekemään omenoista omenahillojen ja piirakoiden lisäksi myös omenasiideriä. Valmistusprosessi on hidas ja siiderin pitäisi olla valmista marraskuussa. Saa nähdä kuinka onnistuu. Siiderin valmistukseen palaa myöhemmin.

Lämpimän syksyn ansiosta jaloruusut ovat jatkaneet kukintaansa edelleen.


Maa-artisokat kurkottelevat kohti taivasta. Juurella kasvaa kosmoskukka mutta jostain syystä sen kukinta jäi todella vaisuksi.

Tässä ovat punakosmoskukan tähän mennessä ainoat kukat. Mikä pettymys.  Joitakin nuppuja on alkanut vasta nyt ilmestyä vaikka koko kesä ja alkusyksy ovat olleet näinkin lämpimiä.


Myrkkyliljat ihastuttavat krookusmaisella ulkonäöllään. Tulee aivan keväinen tunnelma.

Tulikellukat innostuivat kukkimaan uudelleen.


Kultapallo nojailee lyhtypylvääseen.

Villiviinin punainen väri on ensimmäisiä selkeitä syksyn merkkejä puutarhassa.Pioniunikot näyttävät nyt tältä. Siemenkodatkin ovat omalla yksinkertaisella tavallaan kauniita.

Ihanalta tuoksuva pensasruusuni on kukkinut ahkerasti koko kesän.

Nautin todella paljon syksystä. Ilma raikastuu ja luonto muuttuu oikeaksi väriläiskäksi. Nautin viljellystä sadosta: juureksista, vihanneksista, hedelmistä ja tietenkin myös luonnon omista antimista - marjoista ja sienistä. Sadonkorjuuseen kulminoituu kaikki se, mihin on kesän kasvukauden aikana pyritty.

Ihania syyspäiviä!

4 kommenttia:

 1. Mahtava omenasato. Meillä puuhamaassa sato jäi todella pienksi tänä vuonna. Meillä kasvoi auringonkukkia muutamavuosi sitten kun orava oli kätkeny niitä vähän sinne ja tänne.

  VastaaPoista
 2. Ollaan asuttu tässä talossa nyt viisi vuotta ja jokaisena vuonna omenasato on ollut suuri. Tosin muumiotauti on joinakin vuosina vaivannut puita mutta tänä vuonna omenat ovat melko terveitä.
  Meillä on tällä hetkellä kuusi satoa tuottavaa omenapuuta, joten omenoita on kyllä ihan vaivaksi asti. Vaikka olen tehnyt hillot, piirakat ja omenasiideriäkin ja jakanut omenoita kaikille niitä haluaville, silti niitä saa jatkuvasti kärrätä metsään peuroille.

  VastaaPoista
 3. Todella kiva bloki! Paljon kuvia kukista ja muistakin kasveista. Olisin liittynyt jäseneksi..en löytänyt sitä osiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentista! Lisäsin sivulle Lukijat-osion. Blogini on vielä niin uusi etten ollut sitä vielä huomannut laittaa.

   Poista