maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ajatuksia puutarhasisustamisesta

Laitoin viikonloppuna timjamin, rosmariinin, sitruunamelissan ja laventelin siemeniä ruukkuihin kasvamaan. Laitoin myös kruunuvuokon mukulat ruukkuihin. Saa nähdä, kuinka alkavat kasvaa vai alkavatko ollenkaan. Ulkona on nyt todella talvinen keli. Pari päivää on satanut lunta eikä aurinko ole näyttäytynyt. Ei todellakaan näytä siltä, että kevät olisi tuloillaan. Voisinkin siis kevättöiden pohtimisen sijaan kertoa vähän ajatuksiani puutarhasisustamisesta. Kaikki tämän tekstin yhteydessä olevat kuvat ovat kirjasta Uudista puutarhaasi (Gummerus 2009).

Puutarhasisustaminen terminä ei ole vielä kovin yleinen enkä ole ainakaan itse siihen monessakaan yhteydessä törmännyt. Usein sanotaan, että kesäaikaan puutarha on olohuoneen jatke ja sitä se varmasti monessa kodissa onkin. Mutta se voi olla myös paljon muuta. Puutarhassa voi olla useita erilaisia tiloja eri tarkoituksiin. Tiloihin  voidaan luoda erilaisia tunnelmia visuaalisin keinoin, värien ja muotojen avulla mutta myös materiaaleilla ja tuoksulla on paljon merkitystä.Puutarhassa voi olla "olohuoneen" lisäksi muita perinteisiä puutarhatiloja kuten keittiö, auringonottopaikka ja lasten leikkipaikka mutta siellä voi olla myös makuuhuone tai  jopa kylpyhuone. Vain mielikuvitus on rajana. 

Omassa puutarhassani on kesäkeittiö, jonka yhteydessä on pieni pihamökki, on varjoinen ruokailutila, kattoterassilla auringonottopaikka, ulkosaunan edustalla on katseilta suojassa vilvoitteluun tarkoitettu patio (jonka yhteyteen tulee jossain vaiheessa pergola), talon sisäänkäynnin vieressä  on pieni pöytäryhmä aurinkoisella paikalla ja tietenkin puutarhastani löytyy riippukeinu unelmointia ja lepoa varten.


Mielestäni puutarhasisustaminen on eräänlainen näkökulma tai filosofia eli tapa suhtautua puutarhanhoitoon. Puutarhasisustamisella pyritään kauneuteen, tiettyyn tunnelmaan ja viihtyvyyteen. Puutarha on paikka, jossa mieli lepää ja siellä puuhastelu ja oleminen on nautinto kaikille aisteille. 

Puutarhaa sisustaessa luovuus pääsee valloilleen. Jokaisen tilan tulee olla käyttötarkoitukseensa sopiva mutta varsinaisen sisustustyylin jokainen voi itse valita. Ja koska jokainen luo puutarhastaan itsensä näköisen, voi sisustustyylejäkin sekoittaa mielensä mukaisesti. Puutarhassa voi olla omat alueensa vaikka askeettiselle japanilaistyyppiselle puutarhalle ja rönsyilevälle englantilaiselle cottage gardenille.
 
Itse pidän romanttisesta tyylistä ja siksi puutarhani kukat säihkyvät lähinnä punaisen ja pastellin sävyissä. Värit ovat tärkeä tunnelman luoja. Kukkien värejä kannattaa toistaa myös tekstiileissä. Lämpiminä kesäpäivinä voi sisältä tuoda ulkotiloihin monenlaisia tekstiilejä kuten tyynyjä, peittoja, liinoja ja verhoja kunhan vain muistaa laittaa ne tarvittaessa sateelta suojaan.
 
Rakastan rautaa ja rottinkia puutarhan huonekaluissa. Omassa puutarhassani ei ole kestopuisia huonekaluja eikä sellaisia tule. Ne eivät sovi tyyliini. Käytän puutarhassa myös paljon ”romua”. Kaikki mahdolliset tontilta löytyneet huterat jakkarat, tikapuut, puulaatikot ja siirtolavat ovat löytäneet paikkansa puutarhastani. Käytän  myös paljon ruukkuja, lyhtyjä, patsaita sekä maljakoihin tehtyjä kukka-asetelmia. Mielestäni puutarhaan voi aivan hyvin tehdä erilaisia asetelmia pikkuesineistä samalla tavoin kuin sisätiloissakin. 


Puutarhasisustamisen näkökulmasta hyötypuutarhakin voi olla kaunis sisustuselementti eikä pelkästään kasvimaapalsta keskellä peltoa. Hyötypuutarha voidaan tehdä käytännöllisesti kesäkeittiön läheisyyteen, jolloin esimerkiksi salaatin raaka-aineet ovat käden ulottuvissa. Hyötypuutarhan voi toteuttaa peltopalstan sijaan vaikka kukkapenkkiin, jolloin salaatit kasvavat kukkivien kukkien lomassa. Itse olen monena vuonna kasvattanut salaatteja ruusupenkissäni. Myös puusta rakennetut kasvatuslaatikot ovat kätevä tapa kasvattaa hyötykasveja, koska laatikon voi sijoittaa minne tahansa. Laatikko vain täytetään rikkaruohottomalla, hyvällä mullalla, siemenet kylvetään ja odotellaan satoa. Helppoa, kaunista ja käytännöllistä.

Puutarhasisustuksen näkökulmasta puutarhan tulee olla omistajansa näköinen, persoonallisen luovuuden tulos aivan kuten kodinkin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti