perjantai 22. maaliskuuta 2013

Tulppaaniunelmia

Tajusin juuri, että istutin viime syksynä lähes 200 kukkasipulia kevättä piristämään. Minua on aiempina vuosina harmittanut, että ns. paraatikukkapenkkimme on ollut keväisin paikoitellen karu näky. Siinä on kasvanut yksittäisiä tulppaaneja siellä täällä sekä pari narsissipuskaa. Tänä keväänä odotan kukkapenkin olevan ainakin hiukan vehreämpi ja värikkäämpi kuin aiempina vuosina.


Valitettavasti vielä tällä hetkellä lunta on paraatikukkapenkkimme päällä paikoin kahden metrin korkeudella, koska lumet kolataan aina pihatien reunaan. Täytyy varmaan alkaa ripotella tuhkaa kinoksien päälle, jotta lumet sulaisivat nopeasti kevätauringossa ja kukkasipulit voisivat alkaa kasvaa. Onhan jo maaliskuun loppu, vaikka 20 asteen pakkaslukemat aamuisin kertovat aivan muuta.


Istutin syksyllä ison pussin helmililjoja, koska niitä on puutarhassamme ollut vain pieniä määriä. Niiden lisäksi ostin Multasormesta ihania kerrottuja Angelique-tulppaaneja sekä kerrottuja punaisen eri sävyissä olevia Double Differense-tulppaaneja. Näiden lisäksi hommasin vielä ison laatikon kukkasipuleita Tokmannilta. Laatikossa oli erilaisten tulppaanien ja narsissien lisäksi helmililjoja, krookuksia, erivärisiä laukkoja sekä värilajitelma pieniä kruunuvuokon mukuloita. Onneksi googletin tuon kruunuvuokon, koska se oli minulle entuudestaan tuntematon kukka. Sehän ei kestä Suomen talvea, joten olen säilyttänyt mukulat talven yli sisällä ja istutan ne ruukkuun vielä kevään aikana. Aion sitten jatkossa kiikuttaa ruukun aina talven ajaksi kellariin. Siis siinä tapauksessa, jos mukuloissa yleensäkään on eloa ja ne alkavat kasvaa. Ne kyllä näyttävät niin kuivilta rusinoilta, että vähän epäilyttää, mahtaako niistä enää mitään tulla.

Tässä kuvia menneiltä keväiltä.Tulppaanit muodostavat hauskoja väriyhdistelmiä. Tällaisia oranssiraidallisia tulppaneja on syntynyt, kun vierekkäin on kasvanut keltaisia ja punaisia tulppaaneja.


 
 Aurinkoista viikonloppua!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti