tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kevätpäivä

Tänään on ollut todella kaunis ja aurinkoinen päivä. Sen inspiroimana tein tänään ensimmäisiä hommia puutarhassa. Onneksi joissakin kukkapenkeissä on vielä hiukan lunta ja jäätä, joten maltan pitää vielä näppini irti niistä. Luin tänään Aamulehdestä, ettei kukkapenkkejä saa missään nimessä mennä kuopsuttelemaan tähän aikaan, koska pakkasia tulee vielä. Viime vuotiset risut ja lehdet suojaavat uusia kukkien alkuja, joten niitä ei saa haravoida vielä pois.  Mutta sipulikukkien kasvuinnolle ei voi mitään ja ne puskevat pintaan jopa jäiden läpi. Sipulikukat onneksi kestävät pakkasia, eivätkä ne välitä pienestä takatalvesta, jos sellainen vielä tulee.

Siivosin tänään kellarin ja hain siellä talvehtineet laventelin taimet sisälle aurinkoiselle ikkunalaudalle kasvamaan. Pidin kellarissa myös sipulikukkaistutusta, jonka kastelin ja otin sisälle.

Pelargoniat leikkasin jo viikonloppuna ja tänään laitoin tomaatin, chilin ja paprikan siemenet itämään. Muutama chili minulla jo onkin, koska talvetin taimia. Pari chileistä kuitenkin kuoli noin kuukausi sitten, joten laitoin varmuuden vuoksi vielä muutaman siemenen kasvamaan, jotta satoa tulee varmasti.


Kaikki hyötykasvien ja kukkien siemenhankinnat on nyt tämän vuoden osalta tehty. Muutamia uusia tuttavuuksia on jälleen kokeilussa. Tänä vuonna on myös paljon esikasvatettavaa. En ole asiasta kovin innoissani, koska yleensä haluan päästä puutarhahommista helpolla ja taimien esikasvattaminen on mielestäni työlästä. Mutta siemenasioista kirjoitan lisää seuraavassa bloggauksessa.

Tämä vuodenaika on itselleni kaikkein innokkainta puutarhan suunnitteluaikaa. Pää on täynnä ideoita, joita haluan päästä toteuttamaan. Innostusta vain lisää kaikki upeat puutarhalehdet, joita luen ahkeraan. Viime viikolla ilmestyi Koti ja puutarha-lehti ja tällä viikolla tulee Viherpiha.

Tässä vielä ihania kukkia, joita sain naistenpäivänä. Perinteistä tulppaanikimppua ei tullut mutta näistä on iloa paljon pidempään.
2 kommenttia:

 1. Minä ehdin jo kerätä pisimmät talven törröttäjät perennapenkleistä, toivottavasti ei haittaa.
  Jäi sinne vielä paksut kasat lehtiä suojaksi.
  Tekisi jo niin mieli alkaa täysillä pihahommiin! Aurinkoista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa niiden talventörröttäjien poistaminen haittaa tekee. Nyt on ollut kyllä ihana alkuviikko kun aurinko on paistanut kirkkaalta taivaalta. Harmi vain että ainakin tänne on luvattu viikonlopuksi runsasta lumisadetta. Aurinkoa sinunkin viikkoon!

   Poista